مهریه یا حق طلاق؟ مهریه یا اموال؟ محاسبه مهریه به نرخ روز
عنوان حق طلاق منافاتی با اخذ مهریه ندارد ، زیرا به محض وقوع عقد به صورت صحیح ، زن مالک مهریه می شود و حتی می تواند بعد عقد ، بدون اینکه جدایی و طلاقی در کار باشد ، مهریه را مطالبه کند. حق طلاق که توسط زوج به زوجه داده می شود با عنوان وکالت قید می شود و با سایر شرایط هست که مشخص می کند ایا منافات با مهریه دارد یا نه . به طور مثال زوج می تواند قید کند ، اگر تمام مهر را زوجه ببخشد ، این حق طلاق برای او می باشد و البته می تواند بدون هیچ شرطی، این وکالت را بدهد ، که در این صورت،زوجه علاوه بر وکالت در طلاق ، مستحق دریافت مهریه نیز می باشد . طلاق از طرف زن در صورتی که مرد موافق طلاق نباشد، بسیار دشوار است یعنی اگر طلاق توافقی نباشد و زن وکالت در طلاق نداشته باشد تنها در صورتی امکان طلاق وجود دارد که زن دلیلی موجه برای طلاق به دادگاه خانواده ارائه کند. و در این شرایط زوجه باید از طریق اثبات عسر و حرج یا اثبات وجود یکی از شروط دوازده گانه مندرج در سند ازدواج ( در صورت امضاء زوج ) اقدام کند
حق طلاق چیست
حق طلاق در واقع وکالت در طلاق به دیگری است که در اکثر موارد زوج (مرد) وکالت در طلاق به زوجه (زن) میدهد.
ساده تر آنکه، وکالت طلاق زوجه یعنی او با وکالتی که از شوهر دارد، میتواند از جانب او وکیل انتخاب کند و با مراجعه به دادگاه، خود را مطلقه نماید. با توجه به اینکه حق طلاق با مرد است و طلاق از طرف زن با وجود مخالفت شوهر، سخت و زمانبر است، داشتن حق طلاق برای زن امتیاز محسوب میشود ولی به شرط آنکه وکالتنامه طلاق یا شرط وکالت ضمن عقد کامل باشد. بهتر است قبل از هر اقدامی در این خصوص با یک وکیل مجرب و متخصص مشاوره کنید.
زیرا متأسفانه در اغلب موارد شرط وکالت در طلاق به دلیل کاستی اطلاعات سردفتران ازدواج از مراحل طلاق در دادگاهها، ناقص و مجمل است و زوجه فقط دلخوش به داشتن حق طلاق است. در حالی که در بیشتر موارد همین نقصان و اجمال موجب بروز مشکلاتی در طلاق میشود. مواردی چون نداشتن "وکالت در اسقاط تجدیدنظر و فرجامخواهی" موجب خواهد شد که پروسهی طلاق به درازا بی انجامد یا در صورت نبودن عبارت "وکالت در قبول بذل" در وکالتنامه به همراه میزان دقیق آن، ممکن است قاضی به دلیل نداشتن اختیار زوجه در قبول بذل رأی طلاق را صادر نکند یا ممکن است زوجه در نهایت مجبور به بخشش کامل حقوق مالی خود شود. این موارد تنها نمونههایی از موارد کلیدی و تعیینکننده هستند.
با داشتن حق طلاق چگونه برای طلاق گرفتن اقدام کنیم؟
در ابتدا باید دانست که داشتن وکالت طلاق به منزله بینیازی از دادگاه نیست برای ثبت هر نوع طلاقی وجود رأی دادگاه الزامی است، به عبارت دیگر هیچ دفترخانه ازواج و طلاقی نمیتواند بدون رأی دادگاه اقدام به ثبت طلاق نماید. زنی که از شوهر خود وکالت در طلاق دارد ناگزیر باید وکیل رسمی دادگستری انتخاب نماید. توضیح آنکه فقط وکیلِ دارای پروانهی وکالت دادگستری
میتواند به وکالت از دیگری در دادگاهها اقدام نماید، و زوجه برای اخذ طلاق باید با وکالتنامهی طلاق، از میان وکلای رسمی دادگستری برای شوهر وکیل انتخاب نماید.
مهریه را سکه بگیریم یا اموال و دارایی
طبق قوانین مصوب که در عنوان اول بحث ذکر شد ،انچه در مهریه مهم است مالیت داشتن مهریه است. یعنی باید دارای ارزش باشد اعم از اینکه عین باشد یا منفعت . گرچه هنوز مرسوم هست که مهریه را به صورت وجه رایج ،توافق می کنند، تا شامل نرخ روز شود اما هنوز در اغلب موارد به صورت سکه می باشد و با توجه به افزایش قیمت سکه ، ظاهرا تجارتی شده است برای برخی افراد ، که ترجیح می دهند مهریه خود را به مرحله اجرا بگذارند.
مهریه یا صداق ، در واقع صداقت مرد را نشان می دهد در ابراز عشق و علاقه به زن و اگر به صورت متعارف باشد ، این عشق ماندگار خواهد بود . نکته قابل ذکر این است که طبق قانون حمایت خانواده ، مرد تا 110 سکه را توانایی دارد و نسبت به بعدش عدم توانایی آمده است و لذا اگر توانایی 110 سکه را نداشت ، زن می تواند حکم جلب او را بگیرد . البته در بیشتر مواقع ،زوج با دادخواست اعسار از پرداخت مهریه ، می تواند علاوه بر رفع جلب ، مهریه را به صورت اقساط پرداخت نماید ، خصوصا در این سال های اخیر که قیمت سکه تا چند برابر شده است ، قاضی رای به دادن یک سکه در عرض 4 ماه داده است.
مهریه به نرخ روز چگونه حساب می شود !
قبل از شروع بحث باید عرض کنم که قوانین در کشور ایران از طریق مجلس به تصویب می رسد و سپس در روزنامه رسمی چاپ می شود که می توانید برای اشنایی با تمام قوانین کشور ایران به سایت روزنامه رسمی رجوع کنید . نسبت به مهریه قوانین زیادی از جمله قانون مدنی { مواد 1078 تا 1101 } و قانون حمایت خانواده{مواد4 و 22} است اما قوانینی دیگری نیز موجود هستند که مرتبط با بحث مقاله هست از جمله قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی و آیین نامه اجرایی تبصره اضافه شده به ماده 1082قانون مدنی
اما بپردازیم به اصل بحث : طبق تبصره اضافه شده به ماده 1082 قانون مدنی مصوب 76 : مهریه، اعم از اینکه چه نوعی است {مهر المسمی یا مهر المثل } اگر وجه رایج باشد بر اساس شاخص بانک مرکزی ، به نرخ روز محاسبه می شود . دقت کنید که اگر وجه رایج باشد، یعنی در زمان عقد مثلا 70 میلیون تعیین کردید و الان بعد 10 سال تقاضای مهریه کردید ، به نرخ روز محاسبه می شود زیرا که ارزش ریالی پول مهم است نه خود تعداد اسکناس ها .
فرض کنید در 10 سال پیش با این مقدار پول می توانست یک ماشین بخرد ولی الان پول یک دوچرخه هم نیست ، پس باید برای ضرر نرسیدن به زوجه ، ارزش ریالی محاسبه شود البته این تبصره الحاقی به ماده 1082 برای بدهی افراد است تا شخص طلبکار ضرر نکند واز آنجاییکه مهریه، دین و بدهی هست بر عهده زوج ، شامل این تبصره می شود. اما نسبت به سکه ،که وجه رایج نیست، به نرخ روز محاسبه نمی شود بلکه باید زوج ، عین سکه را رد کند و یا قیمت سکه را . البته خانم ها توجه کنند که باید برای مطالبه مهریه ، اگر سکه باشد ، هزینه دادرسی را بپردازند که بر حسب همان سکه ها قیمت گزاری می شود و چون اغلب خانم ها ندارند، درخواست اعسار می دهند که موجب طولانی شدن روند دادگاه می شود .